Selän, hartian & rintakehän alueen lihaksia

m. serratus anterior

Serratus anterior eli etummainen sahalihas on iso ja osittain pinnallinen lihas. Se on nimensä mukaisesti etummaisin kolmesta vartalon sahalihaksesta, joista kaksi muuta sijaitsevat selän puolella. Lihas jää pääosin ison rintalihaksen (m. pectoralis major) ja leveän selkälihaksen (m. latissimus dorsi) sekä lapaluun peittämäksi. Ainoastaan lihaksen alaetuosa on pinnallinen kyljessä kainalon alapuolella. Etummaisen sahalihaksen lihasrunko jaetaan kolmeen osaan: yläosaan (pars superior), keskiosaan (pars media) ja alaosaan (pars inferior).
Otsikko 1 Otsikko 2
Lihaksen lähtökohdat (origot):

-Kaikki osat: costae • kylkiluut 1–9 (1–8), lateraalisesti

Lihaksen yläosa: costae • kylkiluut 1–2

Lihaksen keskiosa: costae • kylkiluut 2–4

Lihaksen alaosa: costae • kylkiluut 5–9

Lihaksen kiinnityskohdat (insertiot):

- Kaikki osat: margo medialis scapulae • lapaluun sisäreuna anteriorinen pinta

Lihaksen yläosa: angulus superior scapulae • lapaluun yläkulma

Lihaksen keskiosa: margo medialis scapulae • lapaluun sisäreuna

Lihaksen alaosa: angulus inferior scapulae • lapaluun alakulma

Tehtävät:

-Lapaluun protraktio (eteenvienti)

-Lapaluun lateraalirotaatio (ulkokierto tai ylöskiertyminen), jolloin nivelkuoppa kääntyy ylöspäin

-Lapaluu elevaatio (kohotus)

-Lapaluun depressio (laskeminen)

Toiminnallinen tehtävä:

-Lapaluun asennon hallinta yhdessä muiden lapaluuhun kiinnittyvien lihasten kanssa sekä hartiarenkaan kannattelu.

-Voi avustaa voimakkaassa sisäänhengityksessä, jos lapaluu pysyy fiksoituna.
Hermotus: -n. thoracicus longus (C5, 6, 7)
Värillinen teksti

Kuva xx.xx serratus anterior lihaksen lähtökohdat & kiinnityskohdat (Kuva: Timo Mäki)

Lihaksen anatomia: lähtö- ja kiinnityskohdat sekä rakenne

Etummainen sahalihas lähtee yhdeksästä ylimmästä kylkiluusta (1–9) niiden lateraaliselta reunalta, noin kylkiluiden puolivälistä. Lihaksen yläosa lähtee kahdesta ylimmästä kylkiluusta, keskiosa seuraavasta kahdesta kylkiluusta ja alaosa lähtee neljästä tai viidestä kylkiluusta niiden alapuolelta. Lihaksen Anatomisessa rakenteessa esiintyy myös vaihtelua, ja joillakin ihmisillä lihaksen lähtökohdat voivat olla kylkiluissa 1–8. Lisäksi saattaa esiintyä muita harvinaisempia variaatioita. Lihaksen alaosan lähtökohdat ovat lähellä ulomman vinon vatsalihaksen (m. obliquus externus abdominis) lähtökohtia, ja nämä lihakset voivat osittain olla yhteen sulautuneita.

Serratus anteriorin lihasrunko sijaitsee rintakehän ulkosivulla ja takapuolella, jääden osittain lapaluun ja rintakehän väliin. Lihas kiinnittyy lapaluun sisäreunaan, kylkiluiden puoleiselle pinnalla eli lapaluun etupinnalle, koko matkalta yläkulmasta alakulmaan asti.

Etummaisen sahalihaksen lihasjuosteet muodostavat tunnusomaisen sahanhampaita muistuttavan ulkomuodon lihaksen reuna-alueelle. Suomeksi 'serratus' tarkoittaa sahalaitaista, ja joillakin ihmisillä tämä muoto voi olla selvästi havaittavissa kyljen yläosassa.

Lihaksen tehtävät ja toiminnallinen anatomia

Etummainen sahalihas vaikuttaa pääasiassa lapaluun eteenvienti ja loitonnusliikkeeseen. Lisäksi on merkittävässä roolissa, kun se kiertää lapaluuta ulospäin yläraajaa noston yhteydessä, mikä saa lapaluun nivelkuopan nousemaan ylöspäin. Lapaluun ylöskiertämistä se tekee muiden lihasten kanssa yhteistyössä. Kuitenkin etummaisen sahalihaksen toiminnan puuttuminen vaikeuttaa merkittävästi yläraajan nostamista hartiatason yläpuolelle lapaluun vajavaisen liikkeen vuoksi.

Etummaisella sahalihaksella on keskeinen rooli monissa urheilusuorituksissa, kuten heitto- ja lyöntilajeissa. Joskus etummaisesta sahalihaksesta puhutaankin ”nyrkkeilijän lihaksena”, koska merkittävä osa lyöntiliikkeen voimasta tulee lapaluun eteen vientiliikkeestä.

Lisäksi lihaksella on tärkeä toiminnallinen rooli hartiarenkaan kannattelussa sekä lapaluun asennon hallinnassa. Se muun muassa auttaa pitämään lapaluuta kiinni rintakehässä, vakauttaa sen liikkeitä, mikä on tärkeää monissa liikkeissä. Tästä syystä etummaisen sahalihaksen vahvistaminen on tärkeä osa urheilijan valmennusta, yleistä kuntoilua ja hartiarenkaan hyvää toimintaa.

Lihakseen liittyviä ongelmia

Serratuspareesi on etummaisen sahalihaksen toimintahäiriö (osittainen halvaus), joka johtuu pitkän rintahermon (n. thoracicus longus) vauriosta. Tämä voi aiheutua useista syistä, kuten leikkauksista, traumoista, voimakkaasta venytyksestä tai pitkäkestoisesta paineesta hermolle. Haurashermo-oireyhtymä (HNPP, Hereditary Neuropathy with Liability to Pressure Palsies) on yksi tekijä, joka voi altistaa hermon toimintahäiriölle paineen seurauksena.

Serratuspareesissa tai -halvauksessa (paralyysi) lapaluun sisäreuna ja erityisesti sen alakulma voivat nousta rintakehästä selvästi ylös, jota kutsutaan lapaluun siirotukseksi (scapula alata). Tämä ilmenee yleensä selvänä lapaluun kohoamisena rintakehästä, erityisesti kun yläraajaan kohdistetaan voimaa tai se nostetaan ylös.

Lihaksen sijainnin määrittäminen ja palpaatio

Etummaisen sahalihaksen palpointi onnistuu parhaiten asiakkaan ollessa selinmakuuasennossa. Aloita tunnustelemalla kylkiluiden lateraalisia reunoja, jotka toimivat lihaksen lähtökohtina. Pyydä asiakasta ojentamaan kätensä suoraksi ylös kohti kattoa. Vastusta sitten asiakkaan käden eteenpäin työntämistä suorana, samalla kun tunnustelet lihasta sen lähtökohdista kohti kainaloa. Joillakin ihmisillä lihaksen jännittymisen voi havaita helposti kyljen alueella.

Tämä palpointi menetelmä antaa sinulle myös käsityksen lihaksen aktivaatiosta ja voimasta. Palpointi lihaksen reuna-alueilla auttaa myös hahmottamaan lihaksen sahalaitaista rakennetta.