Selän, hartian & rintakehän alueen lihaksia

m. subscapularis

Subscapularis eli lavanaluslihas on laaja ja kolmionmuotoinen lihas, joka sijaitsee lapaluun alla ja peittää lähes kokonaan sen etupinnan. Tämä lihas kuuluu neljän kiertäjäkalvosinlihaksen joukkoon, mutta se on ainoa lihas, joka sijaitsee lapaluun etupuolella.
Otsikko 1 Otsikko 2
Lihaksen lähtökohdat (origot):
-Facies costalis scapulae • lapaluun kylkiluiden puoleinen pinta; Fossa subscapularis • lapaluunalainen kuoppa
Lihaksen kiinnityskohdat (insertiot):

-Tuberculum minus humeri • pieni olkakyhmy

-Capsula articularis humeri • olkanivelen nivelkapseli
Tehtävät:

-Olkanivelen mediaalirotaatio (sisäkierto)

Toiminnallinen tehtävä:

-Kiertäjäkalvosinlihakset osallistuvat olkanivelen tukemiseen pitämällä olkaluun päätä napakasti paikoillaan lapaluun nivelpintaa vasten. Vaikka nivelpussi ja niveltä vakauttavat nivelsiteet auttavatkin tukemaan olkaniveltä ääriasennoissa, on kiertäjäkalvosinryhmän lihaksilla tärkeä rooli nivelen vakauttamisessa liikeratojen keskivaiheilla.
Hermotus: -n. subskapularis (C5, 6)
Värillinen teksti

Kuva xx.xx subscapularis lihaksen lähtökohdat & kiinnityskohdat (Kuva: Timo Mäki)

Lihaksen anatomia: lähtö- ja kiinnityskohdat sekä rakenne

Lavanaluslihas lähtee laajalti lapaluun kylkiluiden puoleisella pinnalla sijaitsevasta laakeasta ja loivasta lapaluunalaisesta kuopasta. Sen kolmionmallinen ja lähtökohdastaan leveä lihasrunko sijoittuu kylkiluiden ja lapaluun väliin, mikä suojaa lihasta.

Lähestyessään kiinnityskohtaansa lihas kapenee leveäksi jänteeksi, joka kiinnittyy olkaluun etuyläosassa sijaitsevaan pieneen olkakyhmyyn ja se jatkuu hieman sen alapuolella olevaan pienen olkakyhmyn harjuun. Lisäksi osa sen säikeistä sulautuu olkanivelen nivelkapselin etuosaan. Lihasjänteen etupuolella kulkevat hauislihaksen lyhyen pään (m. biceps brachii) ja korppi-olkaluulihaksen (m. coracobrachialis) proximaaliset osat.

Olkanivelen ja lavanaluslihaksen jänteen välissä sijaitsee lavanaluslihaksen kiinnitysjänteen alainen limapussi (bursa subtendinea m. subscapularis), joka saattaa olla yhteydessä olkanivelen nivelonteloon. Lavanaluslihaksen ulompi osa on osittain mukana muodostamassa kainalokuopan takaseinämää.

Lihaksen tehtävät ja toiminnallinen anatomia

Lavanaluslihaksen tehtävänä on olkanivelen sisäkiertoliikkeen aikaansaaminen, ja se on ainoa kiertäjäkalvosinlihaksista, joka pystyy osallistumaan tähän liikkeeseen. Lavanaluslihas on tärkeä osa kiertäjäkalvosinlihasryhmää, joka vakauttaa olkaniveltä ja pitää olkaluun pään tiiviisti lapaluun nivelkuopassa.

Lihakseen liittyviä ongelmia

Lavanaluslihaksen jännealueen ongelmat, kuten tendinopatia, voivat aiheuttaa kipua olkapään etuosassa. Lavanaluslihaksen liiallinen tonuksen nousu saattaa johtaa olkanivelen sisäkiertoasentoon tai aiheuttaa limapussin ärsytys- tai tulehdusoireita lihaksen jänteen alla, jota kutsutaan nimellä limapussin tulehdus (bursitis). Lihaksen mahdollinen rooli olkapään kiputilan taustalla ei ole kovin yleinen, mutta se tulee ottaa huomioon, erityisesti kun olkanivelen vastustettu sisäkiertoliike aiheuttaa kipua.

Lihaksen toiminnan tai ärsytystilan tutkimisessa voidaan hyödyntää niin kutsuttua belly press-testiä, jossa terapeutti pitää nyrkkiä asiakkaan sisäkierrossa olevan käden ja vatsan välissä ja asiakas painaa tätä vasten vatsaansa. Tässä tarkkaillaan mahdollisten kipuoireiden ilmenemistä tai kyynärpään liikkumista eteenpäin, jotka molemmat voivat olla merkkejä lihaksen ongelmista. Myös Lift-off testiä, jolla vastustetaan asiakkaan käden nostamista irti alaselästä voidaan käyttää lihaksen kunnon selvittämiseksi.

Lihaksen sijainnin määrittäminen ja palpaatio

Lavanaluslihaksen koko lihasrungon palpaatio ei ole täysin mahdollista, koska vain lihaksen reunusalueille pääsee kunnolla käsiksi. Lihaksen palpointi kannattaa suorittaa asiakkaan selinmakuuasennossa, kun käsi on nostettu olkanivelestä koukistukseen ja hoitaja kannattelee sitä rentona. Tämä asento helpottaa lihaksen tunnustelua ja mahdollistaa tarkemman arvioinnin sen kunnosta ja mahdollisesta palpaatioarkuudesta.

Palpoi lapaluun ulkoreunaa kevyesti ja varovasti ja siirry sen jälkeen hieman mediaalisesti kohti lapaluun etupintaa. Vastusta kevyttä sisäkiertoliikettä asiakkaan olkanivelessä palpoimisen aikana, jotta voit tuntea lihaksen reuna-alueen jännittyvän otteesi alla.