m. infraspinatus

Infraspinatus eli alempi lapalihas on kahdesta lapalihaksesta suurempi ja sijaitsee alempana. Lapaluun harju erottaa sen ylemmästä lapalihaksesta (m. supraspinatus). Tämä osittain pinnallinen lihas sijaitsee lapaluun takapinnalla ja jää osin hartialihaksen (m. deltoideus) ja epäkäslihaksen (m. trapezius) peittämäksi. Alempi lapalihas on yksi neljästä kiertäjäkalvosinlihaksesta, ja sen rooli olkapään toiminnassa on merkittävä.
Otsikko 1 Otsikko 2
Lihaksen lähtökohdat (origot):

-Fossa infraspinata scapulae • lapaluun alakuoppa

-Fascia infraspinata • alemman lapalihaksen peitinkalvo

Lihaksen kiinnityskohdat (insertiot): -Tuberculum majus humeri • iso olkakyhmyn taakse keskikohtaan
Tehtävät:

-Olkanivelen lateraalirotaatio (ulkokierto)

Toiminnallinen tehtävä:

-Kiertäjäkalvosinlihakset osallistuvat olkanivelen tukemiseen pitämällä olkaluun päätä napakasti paikoillaan lapaluun nivelpintaa vasten. Vaikka nivelpussi ja niveltä vakauttavat nivelsiteet auttavatkin tukemaan olkaniveltä ääriasennoissa, on kiertäjäkalvosinryhmän lihaksilla tärkeä rooli nivelen vakauttamisessa liikeratojen keskivaiheilla.
Hermotus: -n. suprascapularis (C5, 6)
Värillinen teksti

Kuva xx.xx infraspinatus lihaksen lähtökohdat & kiinnityskohdat (Kuva: Timo Mäki)

Lihaksen anatomia: lähtö- ja kiinnityskohdat sekä rakenne

Alempi lapalihas lähtee laajalta alueelta lapaluun alakuopasta, joka sijaitsee lapaluun harjun alapuolella. Osa lihaksen lihassäikeistä saa alkunsa myös lihasta peittävästä peitinkalvosta, fascia infraspinatasta.

Lihaksen rakenne on kolmiomainen, ja sen leveä lihasrunko kapenee lähestyessään kiinnityskohtaansa olkaluussa. Lihas kiinnittyy olkaluun ison olkakyhmyn takapuolelle, sijoittuen ylemmän lapalihaksen ja pienen liereälihaksen (m. teres minor) kiinnityskohtien väliin.

Lihaksen tehtävät ja toiminnallinen anatomia

Alemman lapalihaksen päätehtävänä on osallistua olkanivelen ulkokierron toteuttamiseen. Se toimii osana kiertäjäkalvosinlihasryhmää, auttaen vakauttamaan olkaniveltä ja pitämään olkaluun pään tukevasti paikallaan lapaluun nivelkuopassa. Infraspinatus-lihaksella on myös tärkeä rooli olkanivelen neutraalin rotaatioasennon ylläpitämisessä. Huonon ryhdin seurauksena olkanivelet voivat kääntyä liialliseen sisäkiertoasentoon.

Koska olkanivelen sisäkiertoon osallistuvia lihaksia on enemmän ja ne ovat merkittävästi vahvempia kuin ulkokiertoon osallistuvat lihakset, olkanivelen ulkokierron tukemiseen ja vahvistamiseen tähtäävät harjoitukset ovat tärkeitä olkanivelen ja sitä tukevien lihasten terveyden kannalta. Olkanivelen ulkokierron vahvistamiseksi voidaan käyttää erilaisia harjoituksia, kuten olkanivelen ulkokiertoliikkeitä vastuskuminauhalla. On oleellista, että harjoitukset suoritetaan oikein ja asianmukaisella vastuksella loukkaantumisriskin välttämiseksi.

Lihaksen sijainnin määrittäminen ja palpaatio

Infraspinatus-lihaksen palpointi onnistuu parhaiten, kun asiakas on vatsamakuulla ja hänen loitonnettu yläraajansa on terapeutin jalkojen välissä. Aluksi on tärkeää paikantaa lapaluun sisäreuna ja lapaluun harju, pudottaudu lapaluun harjun alapuolelle, jossa lihas sijaitsee.

Pyydä sitten asiakasta tekemään toistuvaa ja kohtuullisen kevyttä olkanivelen ulkokiertoliikettä. Tämän liikkeen aikana tunnustele lihaksen runko lähtökohdasta kohti sen kiinnityskohtaa olkaluun yläosassa. Lihasten ja muiden rakenteiden palpointi tulisi aina tehdä varovasti ja asiakkaalle mahdollisimman mukavalla tavalla.