Selän, hartian & rintakehän alueen lihaksia

m. pectoralis minor

Pectoralis minor eli pieni rintalihas on muodoltaan kolmikulmainen ja se on litteähkö lihas. Se on pienempi kahdesta rintalihaksesta, ja se sijaitsee rintakehän etuseinämällä syvemmällä kuin sitä peittävä pinnallinen iso rintalihas (m. pectoralis major).
Otsikko 1 Otsikko 2
Lihaksen lähtökohdat (origot):
-Costae 3–5 • kylkiluut 3–5 etupinnan puoliväli
Lihaksen kiinnityskohdat (insertiot): -Processus coracoideus • korppilisäkkeen mediaalipinta
Tehtävät:

-Lapaluun protraktio (eteenvienti)

-Lapaluun ja hartian depressio (alasvienti)

-Lapaluun alaskiertyminen

-Toimii myös sisäänhengitysapulihaksena
Hermotus: -n. pectoralis medialis ja osittain n. pectoralis lateralis (C7, 8, T1)
Värillinen teksti

Kuva xx.xx pectoralis minor lihaksen lähtökohdat & kiinnityskohdat (Kuva: Timo Mäki)

Lihaksen anatomia: lähtö- ja kiinnityskohdat sekä rakenne

Pieni rintalihas lähtee tyypillisesti kylkiluista 3–5 kohdasta, joka sijaitsee lähellä kylkirustoja lateraalisesti. Anatomisessa rakenteessa on kuitenkin vaihtelua, ja joillakin ihmisillä lihas voi myös lähteä toisesta kylkiluusta alaspäin. Usein sen toiseksi lähtökohdaksi mainitaan myös kyseisien kylkiluiden välejä täyttävien kylkiluuvälilihaksisten peitinkalvot.

Lihaksen lihassyyt kulkevat yläviistoon suunnaten kohti olkapäätä ja lihasta peittää solis-rinta peitinkalvon (fascia clavipectoralis). Pienen rintalihaksen kiinnityskohta löytyy lapaluun etupuolella sijaitsevan korppilisäkkeen sisäreunasta, jonne se kiinnittyy litteän jänteen avulla. Lihaksen kulkiessa hartiapunoksen (plexus brachialis) sekä yläraajan isojen verisuonten, kuten kainalovaltimon ja -laskimon (a. & v. axillaris), ylitse, sen toimintahäiriöillä voi olla yhteys näiden rakenteiden pinnetiloihin.

Lihaksen tehtävät ja toiminnallinen anatomia

Pienen rintalihaksen pääasiallisia tehtäviä ovat lapaluun eteen- ja alasvienti, mutta ei ole kovin vahva lihas. Se toimii näissä tehtävissä usein yhteistyössä muiden lapaluuta liikuttavian lihasten kanssa, erityisesti etummaisen sahalihaksen (m. serratus anterior) kanssa. Sen yhteistyö lapaluun kohottajalihaksen (m. levator scapulae) ja suunnikaslihasten (m. rhomboideus) kanssa mahdollistaa myös lapaluun alaskiertämisen, jolloin lapaluun nivelkuoppa kääntyy alaspäin. Lisäksi pieni rintalihas kykenee osallistumaan sisäänhengityksen tehostamiseen nostamalla kylkiluita.

Lihakseen liittyviä ongelmia

Pienen rintalihaksen toimintahäiriöt voivat johtaa lapaluun liialliseen eteenpäin siirtymiseen, mikä puolestaan voi aiheuttaa hartiarenkaan virheasentoja, jossa olkapäät työntyvät eteenpäin normaalista ryhtilinjasta. Tämä voi pitkällä aikavälillä kuormittaa merkittävästi lapaluun ja olkanivelen muita lihaksia ja altistaa esimerkiksi kiertäjäkalvosin oireyhtymälle. Tästä syystä pieni rintalihas on hyvä huomioida fysioterapian ja manuaaliterapian yhteydessä, mahdollisena ongelmia ylläpitävänä rakenteena.

Lisäksi pieni rintalihas on yksi mahdollisista rakenteista, jotka voivat aiheuttaa rintakehän yläaukeaman alueella pinteen yläraajan hermo- tai verisuonirakenteisiin, joka tunnetaan nimellä Thoracic Outlet -syndroomana (TOS). TOS:n syynä voivat olla myös muut rakenteet, kuten kylkiluunkannattajalihakset tai solisluun ja kylkiluiden väliset alueet. TOS ilmenee tyypillisesti oireellisena (sympatomaattinen) hermopinnetilana, johon kuuluu puutumista ja pistelyä yläraajassa, mutta hermojohtavuuden testit eivät välttämättä paljasta pinnetilan tarkkaa tasoa. Verisuoniperäiset pinnetilat ja todelliset neurologiset TOS-tapaukset, joissa hermojen johtavuus on todettavasti heikentynyt, ovat kuitenkin huomattavasti harvinaisempia.

Lihaksen sijainnin määrittäminen ja palpaatio

Pienen rintalihaksen palpointi onnistuu parhaiten asiakkaan ollessa istuma- tai selinmakuuasennossa. Koska lihaksen lihassyyt kulkevat poikittaissuunnassa isoon rintalihaaseen nähden, sen lihasrungon palpointi onnistuu kohtalaisen helposti ison rintalihaksen läpi.

Aloita määrittämällä lihaksen yläreuna paikantamalla kolmas kylkiluu. Kylkiluiden laskeminen aloitetaan toisesta kylkiluusta, joka kiinnittyy rintalastan kulman (angulus sterni) tasolle, joka on selvästi tunnusteltavissa rintalastan kahvan alapuolella. Paikanna sen jälkeen korppilisäke, joka löytyy seuraamalla solisluuta sen lateraalipäähän asti ja pudottautumalla siitä alaspäin. Näin saat kuvan lihaksen raja-alueista ja kulusta.

Tämän jälkeen palpoi sormenpäillä pienen rintalihaksen lihassyihin nähden poikittaissuunnassa. Näin voit yleensä tuntea lihaksen kohtuullisen hyvin. Lihaksen tunnistamista helpottaa usein se, että tyypillisesti pieni rintalihas tuntuu tiukemman tuntuiselta kuin iso rintalihas.